Toonbeelden

  • Toonbeeld 3 met blaasmasker (collectie Gemeentemuseum den Haag)

  • Eindexamen presentatie op de AKI

  • Tentoonstelling in de Heurne, Enschede 1981

  • De toonbeelden worden bespeeld

  • Carel bespeelt toonbeeld 3 terwijl hij het blaasmasker draagt

  • Toonbeeld 2 in delen: een reconstructie van het origineel.

  • Toonbeeld 2 als geheel

  • Met Mick O'Shea in the guesthouse Cork

Het afstudeerproject aan de AKI in Enschede in 1981 (nu onderdeel van ArEZ), bestaat uit 10 hoorns, afgeleid van boomtakken.

Door een boomtak te bekleden met zelfhardende klei en na uitharding de tak te verwijderen, ontstaat een hoorn met een volume gelijk aan de massa van de tak.

De takken hingen aan de wand en de hoorns lagen op de grond. Daarbij hoorde men 10 introducties, één van elke hoorn, gevolgd door 3 composities voor hoorns, opgenomen in een studio waarbij gebruik werd gemaakt van een 10 sporen-recorder. De opnames zijn op Soundcloud te beluisteren.

De “Toonbeelden” zijn opgenomen in de collecties van het Gemeentemuseum Den Haag en het Coda museum Apeldoorn.

Voor performances werden 3 Toonbeelden gereconstrueerd op basis van de bewaarde takvormen. Deze werden verdeeld in 3 à 4 delen zodat ze kunnen worden meegenomen als handbagage.

Jubileum-uitgave sept. 2021

Precies 40 jaar geleden deed ik eindexamen aan de AKI met het project ‘Toonbeelden’ (de titel van een 10 tal hoorns gevormd op boomtakken). 4 composities voor 10 hoorns, verschenen in een oplage van 100 op muziekcassette. Deze jubileum-heruitgave is aangevuld met een nieuwe opname op Toonbeeld 11R.

De oorspronkelijke opname werd gemasterd door Quinten Dierick; Sido Dekker van de Rechtleggers ontwierp een nieuwe leporello: zeefdruk: zilver op zwart karton en een luxe doosje gemaakt door kartonnage Brown; CTRL-Z Arnhem zorgde voor het zeefdrukken van de leporello en de cassetteomslag; de bandjesfabriek in Lochem kopieerde de nieuwe oplage van 100 cassettes.

Nieuwe oplage 100/ genummerd en gesigneerd,

incl. code om het geheel digitaal te kunnen beluisteren. (ruim 50 minuten).

Deze luxe uitgave is te koop voor 35 € (ex porti) te bestellen via c.lanters@gmail.com

     

Jaar / Jaren: 1981-2021

1981

Collectie:

Coda Museum Apeldoorn

Haags Gemeentemuseum

Categorie: