Hy Brasil Observation Point

  • Brasil as shown in relation to Ireland on a map by Abraham Ortelius (1572)

  • Extract from the 1473 Grazioso Benincasa atlas, Egerton MS.2855 Courtesy of the British Library.

  • Hy-Brasil in Petrus Plancius’s ‘Orbis Terrarum Typus de Integro Multis in Locis Emendatus’ (Amsterdam, 1594)

  • Research by Barbara Freitag

  • Impressie, getekend nadat de kunstenaar het eiland in 2004 observeerde, terwijl hij verbleef aan de zuidkust van Inis Oírr

  • "Reis door de tijd", impressie van Hy Brasil naar aanleiding van het eerste bezoek aan Inis Oirr in 1979. Verwerkt in 2019.

  • Hy Brasil Observation Point nummer 1 Galerie de 5 ramen, Arnhem, NL

Ten westen van Ierland ligt het phantom eiland Hy Brasil.

Op oude zeekaarten is het eiland ingetekend en meerdere mensen hebben het waargenomen, waaronder de kunstenaar zelf in 2004.

Brasil, ook wel gespeld als Hy-Brasil, is een spookeiland dat ten westen van Ierland ligt. In de Ierse mythologie wordt van het eiland verhaald dat het in mist gehuld is, slechts één dag per zeven jaar te zien zou zijn, maar niet bereikt kan worden.

Veel kaarten tonen Brasil als twee eilanden naast elkaar, of als één eiland met een kanaal door het midden. Er zijn diverse pogingen ondernomen om het eiland te vinden, maar die bleven telkens vruchteloos. Desondanks werd Brasil tot in 1865 op kaarten vermeld. In 1480 verliet een schip de haven van Bristol op zoek naar het eiland, een jaar later vertrokken twee schepen met hetzelfde doel. In 1497 trok de Venetiaanse ontdekkingsreizigerJohn Cabot er met vijf schepen op uit, onder meer om Brasil te vinden. Geen van deze tochten leverde iets op. In 1674 rapporteerde een zekere kapitein John Nisbet het eiland waargenomen te hebben. Het zou bevolkt zijn door grote zwarte konijnen en een eenzame tovenaar in een stenen kasteel.

De eerste presentatie van dit project was te zien in juli 2019 in Arnhem in raamgalerie — de 5 ramen–

Jaar / Jaren:

2019

Categorie: