Watou: Anathemata (Ex Voto)

  • Watou - Kunstenfestival 2024 -

  • Ex Voto,s

In samenwerking met Lee eun Young werd een installatie ontwikkeld voor het Watou kunst en poezie-festival.

Op de wand staat het gedicht ‘Ex Voto’ van Paul Demets.

Voor hun installatie vertrekken Carel Lanters en Lee Eun Young vanuit het ex voto-gegeven. Een ex voto of een votiefgave is een voorwerp dat door een gelovige bij een altaar of veen heiligenbeeld wordt achtergelaten als smeekbede of dank aan God of een heilige, voor een te verkrijgen of een al verkregen gunst. De term anathemata verwijst specifiek naar votiefgaven uit de klassieke oudheid.

Carel en Eun Young focussen zich op de ex voto als lichaamsvorm en kiezen ervoor om een deel van het lichaam te reconstrueren in was. De kunstenaars nodigden een 70-tal inwoners van Watou uit om hieraan mee te werken. Anathemata is een intiem kunstproject dat quasi letterlijk onder de huid kruipt van de deelnemers. Het is een innige dialoog met Watou en zijn inwoners. Heeft iemand bijvoorbeeld een aandoening aan de voet, dan maken ze ter plekke een mal waarin witte of gele was wordt gegoten. Op die manier creëren ze een reeks ex voto’s die bestaan uit verschillende lichaamsdelen.

Ook meer abstracte kwalen krijgen aandacht. Bij liefdesverdriet maken ze een hart van was. Samen met iemand die met Alzheimer is geconfronteerd, maken ze een vorm van klei, waarvan ze opnieuw een afgietsel maken. De vorm kan verwijzen naar genezing, dankbaarheid, ongemak…

De installatie bestaat uit een 70-tal objecten en koppelt zich los van het religieuze aspect. Carel en Eun Young beschouwen de votiefgeschenken meer als een ritueel of een uitdrukking van de plaatselijke cultuur. Daarom worden de objecten onttrokken aan de gewijde ruimte. Binnen de opzet van het kunstenfestival is elke plek in Watou immers gewijd aan de kunsten.

‘Iedere wens, hoop en dankbaarheid als verzameling,
is als een accu, geladen met de energie van de mensen’

 

 

Jaar / Jaren:2024

2024

Categorie: