Vertaling & De Geheugenboom

15 bronzen objecten ca 30 cm hoog bij het priklab, gevormd naar chirurgen gereedschap en 3 reliefs van samengesteld gereedschap. 60 x 90 cm brons.

De drie ziekenhuizen in Arnhem zijn gefuseerd en hebben een nieuw onderkomen: het Rijnstate ziekenhuis. Bij het ruimen van de oude gebouwen kwam men veel oude spullen tegen; o.a. medisch gereedschap en hulpmiddelen. Aan mij de vraag om met deze ‘artefacten’ als uitgangs-situatie na te denken over een of meerdere kunstwerken voor het nieuwe gebouw. Mijn aandacht ging uit naar chirurgisch gereedschap: enge tangen, boren, zagen etc.  Door de angstaanjagend herkenbare vormen ruim 2x vergroot in klei te boetseren, ontstond een abstractie, die nog verder werd doorgezet door de 18 objecten in brons te gieten. Het enge heeft plaats gemaakt voor een multi interpretabele sculptuur/schriftuur. Daarnaast werden een 3 tal panelen gegoten waaraan het chirurgen-gereedschap “door elkaar ligt”. Oa. het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde, gaf aandacht aan dit werk.

In 2017 ben ik verder gegaan met deze kunstopdracht, door in een van de binnentuinen een boomrooster te plaatsen rondom een Gingko boom. Het rooster bestaat eveneens uit vormen, gebaseerd op gereedschap uit de operatiekamer.

De 3 panelen uit 1995 konden niet meer aan de wanden hangen i.v.m. het gewicht. Vandaar dat deze zijn gebruikt om een nieuw beeld te gieten.

“De geheugenboom”  Rijnstate ziekenhuis Arnhem Kunstcollectie 2017. Brons, doorsnede 150 cm. afgeleid van medisch gereedschap. Rondom een Gingko Biloba

foto: 1,2,3: Herman van Ommen

  • rijnstate-01

    Vertaling

  • Vertaling

  • rijnstate-02

    Vertaling

  • geheugenboom-01

    Geheugenboom