Menthol en Roosje

“Menthol en Roosje”, Hengelo (O) 2017

Kunstwerk ter nagedachtenis aan de eerste gekleurde man in Hengelo, Joseph Sylvester alias “Menthol”, die getrouwd was met de Hengelose Marie Borchert, “Roosje”

Het kunstwerk past volgens Lanters heel goed bij sterke verhaal van Menthol en Roosje. “Als Menthol iemand naar hem zag staren of wijzen, stak hij de straat over en vroeg wat er aan de hand was. De twee stonden midden in de samenleving. Dat was niet altijd positief, want er werd veel geroddeld. Maar ze stonden er wel. Als een huis. Een mooie metafoor voor de hele discriminatie-discussie. Je kunt klagen en je verstoppen of trots zijn op wie je bent en dat laten zien.

Omdat de bevolking kon kiezen uit 4 schetsontwerpen en de realisatie bij Hengelose bedrijven lag, besloot de kunstenaar om het gietmodel ook terplekke te maken. Bijzonder aan deze opdracht is, dat het locale bedrijfsleven het project mede gefinancierd heeft. 2x2x1 meter  gecoat aluminium, rvs. Op deze blog is meer te vinden over de totstandkoming.

 

In de Tubantia verschenen met regelmaat artikelen over dit project en de betrokkenheid van de inwoners. Zie ook alle artikelen: T2  T3  T4  T5  T6

  • hengelo-01

    Menthol en Roosje

  • hengelo-02

    Menthol en Roosje

  • Menthol en Roosje

  • Detail

  • Het model